Οι πολίτες - δημότες αξίζουν μια ποιοτική εκπροσώπηση | του Δημήτρη Τσουφλίδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η σκόνη από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έχει καθίσει για τα καλά. Τα τελευταία πρωτοδικεία της χώρας έβγαλαν τα ορ...
Η σκόνη από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έχει καθίσει για τα καλά. Τα τελευταία πρωτοδικεία της χώρας έβγαλαν τα οριστικά αποτελέσματα σε όσους Δήμους ή Περιφέρειες είχαν υποβληθεί ενστάσεις. Οι περιφέρειες αρχειοθέτησαν τα τηλεγραφήματα και τα πρακτικά που παρέλαβαν. Οι δήμοι της χώρας έχουν αποθηκεύσει τις κάλπες και τα παραβάν μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που προγραμματίζεται για τις 9 Ιουνίου 2024 (ευρωεκλογές). 
Ως στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης (δεκαοκτώ έτη στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεκατρία στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση), έχω διαπιστώσει ότι οι πολίτες έδιναν και δίνουν μεγάλη σημασία στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όχι γιατί σε αυτές συμμετέχουν συγγενείς, φίλοι ή γνωστοί, αλλά γιατί πολύ απλά είναι η κοντινότερη μορφή εξουσίας προς αυτούς. Ιδιαίτερα γιατί υπάρχει αυτή η αμεσότητα της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένας πολίτης και φυσικά γιατί μπορούν να δουν καθημερινά τον Δήμαρχο ή τον Αντιπεριφερειάρχη.
Αυτό φυσικά δεν συναντάται στην κεντρική εξουσία και στο επίπεδο των βουλευτών, που εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο απρόσωπα. 
Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές οφείλουν να είναι πραγματικοί εκπρόσωποι των δημοτών – πολιτών χωρίς καμία διάκριση. Η διαφάνεια και η αγνότητα τους πρέπει να είναι πάντοτε ανώτερες αξίες από τη διπλωματία. Ο πολίτης εκτιμά πάντοτε τη σαφήνεια και απορρίπτει την ασάφεια. Εκλέγονται για να αφιερώσουν τον χρόνο τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση της τοπικής κοινότητάς τους, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της χώρας μας. Είναι προτιμότερο ένας Δήμαρχος ή ένας Περιφερειάρχης να καταπιαστεί να λύσει οριστικά λίγα προβλήματα παρά να καταπιαστεί με το σύνολο και να δώσει μερική λύση, άρα να αποτύχει. 
Για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, πρέπει να διαθέτουν ένα λεπτομερές και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Απαιτείται γνώση, πολυάριθμες πληροφορίες και τη διάθεση να ακούν και να συνεργάζονται με τους συμπολίτες τους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Η συνεργασία αποτελεί τη βάση της επιτυχίας και είναι ένας τρόπος να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι και οι ιδέες προς όφελος των Δήμων και των Περιφερειών.
Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δεν πρέπει να ανταγωνίζονται τους πολίτες, αλλά πρέπει να τους εμπνέουν με το έργο τους και την αξιοπιστία τους. Πρέπει να ανοίγουν νέους ορίζοντες σκέψης και παιδείας.
Η Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί της πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι, όχι μόνο στις πολιτικές και τις κοινωνικές τους αναγκαίες γνώσεις, αλλά και στην προσπάθεια και τη δέσμευση. Στο Δημοτικό ή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο σκοπός πρέπει να είναι η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός, για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.
Σε μια εποχή που η Ελλάδα χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση και ο κόσμος βγαίνει από μια πανδημία, η Αυτοδιοίκηση καλείται να προωθήσει την αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των τοπικών πόρων που πηγάζουν από την αγάπη για την πατρίδα μας. Με μπόλιασμα των Δημοτικών Κοινοτήτων και των πόλεων με ιδανικά και αξίες. 
Ένας καθαρός τόπος είναι καθαρός όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και ηθικά. Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί κινητήρα ανάπτυξης, και οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες πρέπει να βρίσκουν νέες ευκαιρίες για τον τόπο τους, αντί να κρύβονται πίσω από την δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων.
Είναι καιρός η Αυτοδιοίκηση να προσπεράσει τις δαπανηρές και ανούσιες "πολιτιστικές" εκδηλώσεις που αντί να «παιδαγωγούν» αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Πρέπει και οφείλουν να κατασκευάσουν έργα που θα παράξουν πλούτο για τον τόπο. Έργα που θα μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία σε ένα τόπο.
Οι επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σε πέντε χρόνια. Μάλιστα ακόμα δεν έχουν αναλάβει οι νέες αρχές. Εκλεγμένοι αιρετοί (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) και μη οφείλουν να είναι συνεκτικοί και αντάξιοι των περιστάσεων. Πρέπει και οφείλουν να παρουσιάσουν προτάσεις αντί για αντιπαραθέσεις και αρνητικά σχόλια για το καλό του τόπου μας.
Οι πολίτες – δημότες της χώρας αξίζουν μια πενταετή ποιοτική εκπροσώπηση με σχέδιο και όραμα. Αυτό δεν είναι μακριά, αλλά πάντα δίπλα μας. 

Δημήτρης Τσουφλίδης
Δημοσιογράφος – Μέλος της ΕΔΗΠΗΤ
Εκπαιδευτής Ενηλίκων
M.A. Επικοινωνία και Δημοσιογραφία

ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

αγροτικά,10,αθλητικά,1,αθλητισμός,1,Αλμωπία,1,Απάτη,1,απόψεις,2,Αριδαία,11,ΑΣΕΠ,1,Αστυνομία,32,αστυνομικά,59,Βεγορίτιδα,1,Γιαννιτσά,42,ΔΕΥΑ,1,διατροφή,1,Έδεσσα,18,Εκδηλώσεις,32,εκλογές,6,Εκπαίδευση,5,Ελικόπτερο,1,Ελλάδα,212,Ελλάδα: αστυνομικά,1,Εύβοια,1,Θέατρο,2,Θεσσαλονίκη,1,καιρός,3,Καρυώτισσα,1,κοινωνία,2,Κόσμος,21,Κρύα Βρύση,2,Λουτράκι,1,νοσοκομεία,1,Οικονομία,26,Πάικο,1,Πόζαρ,2,πολιτική,5,Πολιτισμός,2,Πτώση,1,Σκύδρα,6,Ταξίδι,4,Τέχνη,1,τεχνολογία,2,Τοπικά,95,Υγεία,33,φιλοζωικά,8,Lifestyle,6,
ltr
item
Discover Pella: Οι πολίτες - δημότες αξίζουν μια ποιοτική εκπροσώπηση | του Δημήτρη Τσουφλίδη
Οι πολίτες - δημότες αξίζουν μια ποιοτική εκπροσώπηση | του Δημήτρη Τσουφλίδη
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiswBJjKYHQZ6cp042sqUgUhicVIXhfuZKpk-vbuSaMPMNmBZ8yQy4OcUwL4VUaT5JRgHj_ZvtfvS37ylLz3_SOFqB6x50nsO-kbrPBixXP7E11X8EqTO5mSxUsWJrlV7oBf8DVS2k65BEe15s8uxTTfLO7TNFBOALrWdr0UGbKtsfdddoFkX_lIA8BwGU
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiswBJjKYHQZ6cp042sqUgUhicVIXhfuZKpk-vbuSaMPMNmBZ8yQy4OcUwL4VUaT5JRgHj_ZvtfvS37ylLz3_SOFqB6x50nsO-kbrPBixXP7E11X8EqTO5mSxUsWJrlV7oBf8DVS2k65BEe15s8uxTTfLO7TNFBOALrWdr0UGbKtsfdddoFkX_lIA8BwGU=s72-c
Discover Pella
https://www.discoverpella.gr/2023/11/blog-post.html
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/2023/11/blog-post.html
true
8338469463894441372
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή By Αρχική Σελίδες Αναρτρήσεις Δες τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ TAGS ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση που να ταιριάζει με το αίτημά σας ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριο Φεβρουάριο Μάρτη Απρίλη Μάϊο Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο Δεκέμβριο Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάϊο Ιου Ιου Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν Χθές $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερο από 5 εβδομάδες Followers Ακολούθησε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων