Νέα Τιμολόγια Ρεύματος: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία θα είναι πλέον χρωματιστά, θα μπουν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Τα τιμολόγια αυτά έχ...

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία θα είναι πλέον χρωματιστά, θα μπουν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Τα τιμολόγια αυτά έχουν ομαδοποιηθεί βάσει 4 χρωμάτων, ώστε να τα κατανοείς και να τα συγκρίνεις ευκολότερα.

Σίγουρα, όταν θα άκουσες για πρώτη φορά τα χρωματιστά τιμολόγια, θα μπερδεύτηκες. Και λογικό είναι, γιατί πρόκειται για νέες έννοιες. Ωστόσο, γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σου τα εξηγήσουμε όλα παρακάτω!

Ποια είναι τα νέα τιμολόγια ρεύματος;

Από το νέο έτος θα έχεις να επιλέξεις κάποιο από τα τιμολόγια των παρόχων ρεύματος, δηλαδή το πράσινο/ειδικό, το μπλε/σταθερό, το κίτρινο/κυμαινόμενο και τέλος το πορτοκαλί/δυναμικό τιμολόγιο. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πράσινο/ Ειδικό Τιμολόγιο

Στο πράσινο ή αλλιώς ειδικό τιμολόγιο η τιμή της κιλοβατώρας θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα, στην ιστοσελίδα του κάθε παρόχου και θα κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ. Η τιμή θα κλειδώνει για έναν μήνα και το πάγιο των έως 5€ θα είναι το ίδιο για όλους τους παρόχους ρεύματος.
Το θετικό είναι πως μπορείς να προχωρήσεις εύκολα σε αλλαγή παρόχου -εάν π.χ. δεις πως ο δικός σου είναι ακριβότερος σε σχέση με άλλους- χωρίς να πληρώσεις κάποιο τέλος πρόωρης αποχώρησης.

 

Μπλε/ Σταθερό Τιμολόγιο

Πρόκειται για προϊόντα σταθερής τιμής με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Θα είναι από τα ακριβότερα τιμολόγια, καθώς εξασφαλίζει έναν συγκεκριμένο λογαριασμό (ανάλογα πάντα με τις κιλοβατώρες που θα καταναλώσεις) χωρίς όμως αυξομειώσεις, όπως αυτές που βλέπουμε στα κυμαινόμενα τιμολόγια.
Ωστόσο, το μπλε τιμολόγιο είναι και το μοναδικό στο οποίο επιβαρύνεσαι με το τέλος της πρόωρης αποχώρησης.

 

Κίτρινο/ Κυμαινόμενο Τιμολόγιο

Το κίτρινο τιμολόγιο θα είναι κατά βάση ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος, όπου η τιμή θα μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ, μαθαίνεις πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα στο τέλος του μήνα, αφού δηλαδή έχει γίνει η κατανάλωση.
Το καλό είναι πως και σε αυτό το τιμολόγιο δεν πληρώνεις τέλος πρόωρης αποχώρησης. Μπορείς και πάλι να αλλάξεις είτε τιμολόγιο, πηγαίνοντας για παράδειγμα στο πράσινο που θα ενημερώνεσαι από την αρχή του μήνα για την τιμή της κιλοβατώρας, είτε να επιλέξεις κάποιον άλλον προμηθευτή ρεύματος.

 

Πορτοκαλί/ Δυναμικό Τιμολόγιο

Το πορτοκαλί τιμολόγιο προορίζεται αποκλειστικά για τους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή στο ρολόι τους, μία συσκευή που παρακολουθεί την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών σε πραγματικό χρόνο.
Εδώ, η τιμή χρέωσης είναι μεταβλητή για συγκεκριμένες χρονικές ζώνες, με βάση τις τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν θα επιβάλλεται κάποιο τέλος πρόωρης αποχώρησης.
Ωστόσο, δεν αφορά και πολύ τους οικιακούς καταναλωτές, διότι ελάχιστοι από αυτούς το διαθέτουν. Εφόσον μόνο επεκταθεί η εγκατάσταση του μετρητή σε περισσότερα σπίτια, τότε θα μας απασχολήσει περισσότερο και το συγκεκριμένο τιμολόγιο, το οποίο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα στην εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Τι θα γίνει εάν δεν επιλέξω κάποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια;

Εάν δεν διαλέξεις κανένα από τα χρωματιστά τιμολόγια, απλά ο πάροχός σου θα σε εντάξει αυτόματα στο πράσινο, εκτός και αν έχεις τώρα σταθερό τιμολόγιο, επομένως θα συνεχίσεις σε αυτό μέχρι να λήξει. Το τιμολόγιο αυτό είναι το μοναδικό που σου δίνει τη δυνατότητα:

  • Να γνωρίζεις από αρχές κάθε μήνα την τιμή χρέωσης που θα έχεις, και συγχρόνως,
  • Σου δίνει την “ελευθερία” να αλλάξεις πάροχο ρεύματος, αν δεις πως πράγματι πληρώνεις πολλά.
Οπότε, θα μπορείς να το δεις με την ηρεμία σου τα τιμολόγια ρεύματος Ιανουαρίου και από το νέο έτος να αποφασίσεις ποιο τιμολόγιο και ποιος πάροχος είναι ο καλύτερος για σένα.

Να θυμάσαι ότι, μέσω του insurancemarket οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις, μπορείς να κάνεις στα τιμολόγια ρεύματος σύγκριση, για να δεις ποιος πάροχος & ποιο τιμολόγιο σε συμφέρει περισσότερο. Με λίγα λόγια, καλύτερα να αποφασίσεις αργότερα που θα έχουν δημοσιευθεί οι τιμές όλων των διαθέσιμων τιμολογίων.

Σημασία έχει να κατανοήσεις αρχικά το τι προσφέρει το κάθε τιμολόγιο, και έπειτα να δεις ποιο από αυτά καλύπτει περισσότερο τις ενεργειακές σου ανάγκες.

Μπορώ να αλλάξω χρώμα τιμολογίου ή/και προμηθευτή όποτε θέλω;

Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται να αλλάξεις προμηθευτή ή τιμολόγιο όποτε το επιθυμείς, χωρίς να πληρώσεις κάποιο επιπλέον ποσό για πρόωρη αποχώρηση, εκτός όμως του μπλε τιμολογίου για το οποίο έχεις σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Μέχρι πότε πρέπει να επιλέξω τιμολόγιο ρεύματος;

Πρακτικά, δεν έχεις κάποιον περιορισμό. Εφόσον όμως θέλεις να διαλέγεις πάντα το καλύτερο εμείς οφείλουμε να σου δώσουμε την εξής συμβουλή. Το καλύτερο είναι:

  • Αρχικά, να ανακοινωθούν οι νέες τιμές ρεύματος, και μετά
  • Να επιλέξεις χρώμα τιμολογίου ή/και να αλλάξεις πάροχο.
📍 Δηλαδή, να μπεις στη διαδικασία της επιλογής προγράμματος από 1/1/2024 και μετά. Άρα, με το που ανακοινωθούν οι τιμές, σύγκρινε παρόχους ενέργειας μέσω του insurancemarket.

Γενικά όλες οι επιλογές έχουν ένα ρίσκο. Με το κίτρινο τιμολόγιο ο προμηθευτής δεν αναλαμβάνει το ρίσκο πρόβλεψης του χονδρεμπορικού κόστους, επομένως αυτό δεν περιλαμβάνεται στη χρέωση. Έτσι, το κίτρινο τιμολόγιο στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να σε συμφέρει περισσότερο από το πράσινο.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει πως το πράσινο τιμολόγιο προάγει τον ανταγωνισμό. Αυτό γιατί, το ειδικό τιμολόγιο θα ωθήσει τις εταιρείες να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να κινηθούν σε πιο ανταγωνιστικά πακέτα για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Όπως και να έχει, η απόφαση για το ποιο τιμολόγιο ρεύματος σού ταιριάζει περισσότερο, πρέπει να γίνεται πάντοτε μετά από σύγκριση των διαθέσιμων επιλογών. Γιατί μόνο έτσι, μπορείς να βρίσκεις πάντα το καλύτερο!

ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

αγροτικά,12,αθλητικά,3,αθλητισμός,1,Αλμωπία,1,Απάτη,1,απόψεις,3,Αριδαία,13,ΑΣΕΠ,1,Αστυνομία,32,αστυνομικά,81,Βεγορίτιδα,1,Γιαννιτσά,51,ΔΕΥΑ,1,διατροφή,1,διαφήμιση,1,Έδεσσα,21,Εκδηλώσεις,34,εκκλησία,1,εκλογές,6,Εκπαίδευση,5,Ελικόπτερο,1,Ελλάδα,249,Ελλάδα: αστυνομικά,1,Εύβοια,1,Θέατρο,2,Θεσσαλονίκη,1,καιρός,4,Καρυώτισσα,1,κοινωνία,2,Κόσμος,26,Κρύα Βρύση,2,Λουτράκι,1,νοσοκομεία,1,Οικονομία,27,Πάικο,1,Πόζαρ,2,πολιτική,5,Πολιτισμός,3,Πτώση,1,Σκύδρα,6,Ταξίδι,6,Τέχνη,1,τεχνολογία,2,Τοπικά,108,Υγεία,34,φιλοζωικά,9,Lifestyle,6,
ltr
item
Discover Pella: Νέα Τιμολόγια Ρεύματος: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
Νέα Τιμολόγια Ρεύματος: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg2OX7y1y8hefq1rBIg5nvjiIzABXi78fAe0Lw-wmz6kMY8mQ-QX2wWFtXrzLYxv2Q1SXtXP0Q2_BwBQlgmqZIfOi62c7UdkmUN2By1pV3_QsiV4eA_XGvtig9el6JAbM2jNgRPDa-ily5ieZKeUpQYO2P09C7UmHUwncD9ftzeagOhUrz2rYe4i7mf2Gw
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg2OX7y1y8hefq1rBIg5nvjiIzABXi78fAe0Lw-wmz6kMY8mQ-QX2wWFtXrzLYxv2Q1SXtXP0Q2_BwBQlgmqZIfOi62c7UdkmUN2By1pV3_QsiV4eA_XGvtig9el6JAbM2jNgRPDa-ily5ieZKeUpQYO2P09C7UmHUwncD9ftzeagOhUrz2rYe4i7mf2Gw=s72-c
Discover Pella
https://www.discoverpella.gr/2023/12/blog-post_15.html
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/2023/12/blog-post_15.html
true
8338469463894441372
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή By Αρχική Σελίδες Αναρτρήσεις Δες τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ TAGS ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση που να ταιριάζει με το αίτημά σας ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριο Φεβρουάριο Μάρτη Απρίλη Μάϊο Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο Δεκέμβριο Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάϊο Ιου Ιου Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν Χθές $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερο από 5 εβδομάδες Followers Ακολούθησε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων