Αρχαία Κύρρος: Η Οχυρωμένη Πόλη της Πρωτοβυζαντινής Εποχής
Η Αρχαία Κύρρος, γνωστή και ως Παλαιόκαστρο, βρίσκεται νότια της Αραβυσσού, στη θέση του εγκαταλελειμμένου χωριού Παλαιόκαστρο, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 1927. Η πόλη αναφέρεται ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο.
Ιστορία και Αρχαιολογικά Ευρήματα
Η Κύρρος ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Κάτω Μακεδονίας, με την Εγνατία Οδό να περνά σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων νότια από την πόλη. Στη θέση «Κάτω Βούδριστες» έχει εν μέρει ανασκαφεί σταθμός αλλαγής αλόγων.
Ακρόπολη και Οχυρώσεις
Η ελληνιστική ακρόπολη εκτεινόταν προς τις βόρειες, βορειοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές της πόλης. Το τείχος της νότιας πλευράς κατασκευάστηκε με μεγάλες λιθοπλίνθους από το κοντινό λατομείο ασβεστολίθου του Πάικου.
Ιερό της Αθηνάς Κυρρεστίδας
Στο βορειοδυτικό τμήμα της ακρόπολης, εντοπίστηκε το ιερό της Αθηνάς Κυρρεστίδας, όπου βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη ναού δωρικού ρυθμού, όπως κιονοκράνοι, τριγλύφοι και μετόπες.
Προϊστορική Τοποθεσία και Ρωμαϊκό Λουτρό
Νότια της ακρόπολης, στη θέση «Καλούπια», ανασκάφηκε προϊστορική τούμπα που κατοικούνταν κατά τη Νεότερη Νεολιθική και την Εποχή του Χαλκού. Δυτικά της ακρόπολης, βρέθηκε τμήμα ρωμαϊκού λουτρού με υπόκαυστα.
Λατομείο και Λιθαγωγία
Στους νότιους πρόποδες του Πάικου, στη θέση «Καλούπια», υπάρχει εκτεταμένο υπαίθριο λατομείο γκρίζου σκληρού ασβεστόλιθου. Οι λιθόπλινθοι από εκεί χρησιμοποιήθηκαν στα κτίρια της αρχαίας Πέλλας και της Κύρρου.
Φωτογραφίες από το Instagram
Για να αποκτήσετε μια οπτική εικόνα της Αρχαίας Κύρρου, επισκεφθείτε το Instagram του discoverpella, όπου θα βρείτε φωτογραφίες από την περιοχή.
ΣΧΟΛΙΑ