Λύκος τραυμάτισε σκύλο σε αυλή σπιτιού στην Θεσσαλονίκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο ιδιοκτήτης έντρομος πέταξε πέτρες στο άγριο ζώο για να σωθεί ο σκύλος του. Ολοένα και περισσότερες είναι οι εμφανίσεις λύκων σ...

Ο ιδιοκτήτης έντρομος πέταξε πέτρες στο άγριο ζώο για να σωθεί ο σκύλος του.

Ολοένα και περισσότερες είναι οι εμφανίσεις λύκων σε αστικές ζώνες, με την περιοχή της Επανομής στη Θεσσαλονίκη να έχει τεθεί σε συναγερμό και για επιθέσεις ακόμη και σε σπίτια, με θύματα -προς το παρόν- οικόσιτα ζώα.

Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν ένας λύκος έφτασε στο σημείο να εισβάλει σε αυλή κατοικίας και να επιτεθεί στον σκύλο συντροφιάς του ιδιοκτήτη. Ενδεικτικό της «μανίας» του λύκου, αποτελεί το γεγονός ότι για να επιτεθεί στο ζώο έσκαψε κυριολεκτικά κάτω από την περίφραξη και μπήκε μέσα από τα σύρματα. Κατάφερε να το τραυματίσει, ωστόσο λίγο αργότερα απωθήθηκε από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος του εκτόξευσε πέτρες.

Ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Επανομής, Γιώργος Ρήγας μιλώντας στο ThessToday επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα η εμφάνιση των λύκων έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στην περιοχή της Επανομής, με πολλές καταγεγραμμένες επιθέσεις, ειδικά σε κυνηγόσκυλα. «Έχουμε αναφέρει το πρόβλημα επανειλημμένως στις αρμόδιες Υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κάποιο διαχειριστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του». Και δεν είναι μόνο στην Επανομή το πρόβλημα. Πριν τρεις μέρες στα Βασιλικά ένας άλλος λύκος κατάφερε να σκοτώσει δύο κυνηγόσκυλα, ενώ ένα ακόμη πρόλαβε και το έσωσε ο κυνηγός», ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «η ενημέρωση που έχουμε ακόμη και από περιοχές στη νότια Ελλάδα, όπως η Αθήνα, είναι ότι παρατηρείται μια αύξηση του πληθυσμού των λύκων, ανάλογη με εκείνη των αγριόχοιρων».

Η επιστημονική απάντηση για τα αίτια της ραγδαίας αύξησης των λύκων σε αστικές ζώνες
Το ThessToday επικοινώνησε και με τον Αλέξανδρο Γκάσιο, δασολόγο με ειδίκευση στη διαχείριση άγριας πανίδας, επιστημονικό συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 τεκμηριωμένες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα, ο αριθμός ο οποίος εκτιμάται πως στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερος.

«Η εμφάνιση των λύκων -όπως και όλων των θηλαστικών- είναι γενικό φαινόμενο που συμβαίνει στην Ευρώπη, με πολλά αίτια. Η εγκατάλειψη της ορεινής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της δραστικότητας στα φυτοφάρμακα, έχουν ευνοήσει τους πληθυσμούς μικρών θηλαστικών όπως τα τρωκτικά στις πεδινές, ημιαστικές και αγροτικές εκτάσεις. Αντίστοιχα αυξάνεται ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και των ζαρκαδιών, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των θηρευτών των παραπάνω ειδών όπως είναι οι λύκοι να έχουν αυξηθεί σημαντικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθυσμός του λύκου, όπως και κάθε σαρκοφάγου θηλαστικού, ακολουθεί τις διακυμάνσεις του πληθυσμού των ειδών που αποτελούν τη λεία του, ενώ ανέφερε επίσης πως ο λύκος μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να εντοπίσει την τροφή του.

«Τα περισσότερα ζώα βρίσκουν πλέον τροφή κοντά στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εμφανίσεις ζώων που παλιότερα βλέπαμε μόνο σε ορεινές δασικές εκτάσεις, όπως ο αγριόχοιρος, ο λύκος και η αρκούδα, κοντά ή και μέσα σε πόλεις και χωριά» σημείωσε και επεσήμανε πως «παλιότερα ο λύκος αντιμετωπιζόταν ως απειλή κυρίως για τα κτηνοτροφικά ζώα και απωθούνταν από τους ποιμενικούς σκύλους ή εξοντώνονταν από τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να φοβάται τον άνθρωπο. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Ο λύκος είναι εδώ και αρκετά χρόνια προστατευόμενο είδος, με αποτέλεσμα να μπορεί να πλησιάζει όλο και περισσότερο κοντά στον άνθρωπο όπου βρίσκει εύκολα τροφή, ανενόχλητος και να εξοικειώνεται με την ανθρώπινη παρουσία όλο και περισσότερο».

Στις παρυφές ορισμένων οικισμών, οι πολίτες βλέπουν καθημερινά λύκους, οι οποίοι προς το παρόν, δεν έχουν επιτεθεί ποτέ σε άνθρωπο. Σε αντίστοιχη πληθυσμιακή αύξηση με το λύκο, βρίσκεται και το τσακάλι, σύμφωνα με τον κ. Γκάσιο, ο οποίος ανέφερε πως το συγκεκριμένο είδος παλιότερα θεωρούνταν σπάνιο στην Ελλάδα, αλλά σήμερα απαντά σε όλες σχεδόν τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας.

Από την έρευνα του ThessToday προέκυψε μάλιστα πως πρόσφατα έγινε σχετική συζήτηση για την άρση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη, με πρωτοβουλία της κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους είχε δηλώσει ότι «η συγκέντρωση των αγελών λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχει καταστεί πραγματικός κίνδυνος για το ζωικό κεφάλαιο και ενδεχομένως και για τον άνθρωπο. Καλώ τις τοπικές και τις εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση όπου είναι αναγκαίο. Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ τους επιτρέπει ήδη να το πράξουν…».

Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε κάλεσμα στις χώρες μέλη να αξιοποιήσουν τις εξαιρέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση του πληθυσμού του λύκου.

Πηγή: Thesstoday.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

αγροτικά,12,αθλητικά,3,αθλητισμός,1,Αλμωπία,1,Απάτη,1,απόψεις,3,Αριδαία,13,ΑΣΕΠ,1,Αστυνομία,32,αστυνομικά,87,Βεγορίτιδα,1,Γιαννιτσά,64,ΔΕΥΑ,1,διατροφή,1,διαφήμιση,1,Έδεσσα,23,Εκδηλώσεις,38,εκκλησία,1,εκλογές,6,Εκπαίδευση,5,Ελικόπτερο,1,Ελλάδα,250,Ελλάδα: αστυνομικά,1,Εύβοια,1,Θέατρο,2,Θεσσαλονίκη,1,καιρός,4,Καρυώτισσα,1,κοινωνία,2,Κόσμος,26,Κρύα Βρύση,3,Λουτράκι,1,νοσοκομεία,1,Οικονομία,27,Πάικο,1,Πέλλα,2,Πόζαρ,2,πολιτική,5,Πολιτισμός,4,Πτώση,1,Σκύδρα,8,συνέντευξη,1,Ταξίδι,6,Τέχνη,1,τεχνολογία,2,Τοπικά,108,Υγεία,35,φιλοζωικά,10,Eurovision,1,Lifestyle,6,
ltr
item
Discover Pella: Λύκος τραυμάτισε σκύλο σε αυλή σπιτιού στην Θεσσαλονίκη
Λύκος τραυμάτισε σκύλο σε αυλή σπιτιού στην Θεσσαλονίκη
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgdJdYN6Gs3pxnJx2uUrkhDgsIBTg6VrrAdB2h17uvSM6eE5kHgFVocEMEvZCq3JQLoxcDIdkB5bPfSmbODzH_AuApBXXtKCsafuGOUPszcLlsN4KC0AxJHV8ElwkllFcb3C7KQQY6uo5xHTyzMYE3MHy5evaTnfTpIKi5LqpIxcYD1yH73zMvcACrLwtM
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgdJdYN6Gs3pxnJx2uUrkhDgsIBTg6VrrAdB2h17uvSM6eE5kHgFVocEMEvZCq3JQLoxcDIdkB5bPfSmbODzH_AuApBXXtKCsafuGOUPszcLlsN4KC0AxJHV8ElwkllFcb3C7KQQY6uo5xHTyzMYE3MHy5evaTnfTpIKi5LqpIxcYD1yH73zMvcACrLwtM=s72-c
Discover Pella
https://www.discoverpella.gr/2023/10/blog-post_84.html
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/2023/10/blog-post_84.html
true
8338469463894441372
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή By Αρχική Σελίδες Αναρτρήσεις Δες τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ TAGS ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση που να ταιριάζει με το αίτημά σας ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριο Φεβρουάριο Μάρτη Απρίλη Μάϊο Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο Δεκέμβριο Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάϊο Ιου Ιου Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν Χθές $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερο από 5 εβδομάδες Followers Ακολούθησε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων