Εξερευνώντας τα Μυστικά της Έδεσσας: Ένα Ταξίδι στην Καρδιά της Πέλλας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η Έδεσσα, μια κομψή πόλη στην καρδιά της Πέλλας, σας καλωσορίζει να ανακαλύψετε τα μυστικά της. Εδώ, η ιστορία συναντά τη φύση και τον πολιτισμό


Μια Μαγική Ανακάλυψη στην Ιστορία και την Φύση της Ελλάδας

Καλωσόρισες στην πανέμορφη πόλη της Έδεσσας, έναν πραγματικό κρυμμένο θησαυρό στην καρδιά της Πέλλας, στην όμορφη Ελλάδα! Θα σε οδηγήσουμε σε ένα ταξίδι μέσα από τον χρόνο και τη φύση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά και τις ομορφιές αυτής της εξαιρετικής περιοχής. 

Που βρίσκεται και πως έρχεσαι στην Έδεσσα 

Η Έδεσσα είναι μια πόλη που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, στην περιφέρεια της Πέλλας. Για να φτάσετε στην Έδεσσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα μέσα μεταφοράς:

Αεροπλάνο: Ο πλησιέστερος αερολιμένας στην Έδεσσα είναι ο Διεθνής Αερολιμένας "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη. Αφού φτάσετε στον αερολιμένα, μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιήσετε τα τοπικά λεωφορεία και τρένα για να φτάσετε στην Έδεσσα, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης.

Αυτοκίνητο: Εάν ταξιδεύετε με δικό σας αυτοκίνητο, μπορείτε να φτάσετε στην Έδεσσα μέσω της Εθνικής Οδού (Ε65) από τη Θεσσαλονίκη.

Λεωφορείο: Υπάρχουν τακτικά λεωφορεία που συνδέουν την Έδεσσα με την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις της περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο των ΚΤΕΛ Πέλλας 

Τρένο: Η Έδεσσα διαθέτει επίσης σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η πόλη της Έδεσσας απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης και είναι προσιτή από διάφορες τοποθεσίες με διάφορα μέσα μεταφοράς.

Ιστορικά Αξιοθέατα και Πολιτιστικά Θησαυροί της Έδεσσας

Η Έδεσσα είναι ένας πραγματικός θησαυρός ιστορίας και πολιτισμού, που αναδύεται από την πέτρα και το χώμα της και αφηγείται μια ιστορία που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω στον χρόνο.

Η Αρχαία Πόλη Έδεσσας - Αιγές

Πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικός χώρος, σώζεται τμήμα της αρχαίας Εγνατίας με κίονες, σπίτια και καταστήματα της εποχής. Υπέροχο φυσικό τοπίο και από πάνω οι καταρράκτες της Έδεσσας.

Έως και τα χρόνια του βασιλιά Αρχέλαου (413 – 399 π. Χ.), οι Αιγές αποτελούσαν το κέντρο του Μακεδονικού βασιλείου. Η απόφαση του Αρχελάου να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Πέλλα, δεν υποβάθμισε τη σημασία της παλιάς πρωτεύουσας. Οι Αιγές διατήρησαν τον συμβολισμό τους ως κοιτίδα του Μακεδονικού βασιλείου. Η αίγα είχε σημαίνουσα θέση στο συμβολισμό της πόλης, γιατί εμπλέκεται άμεσα στο μύθο ίδρυσης και ως εκ τούτου από αυτήν προήλθε και το όνομα. Παράλληλα όμως η αίγα, συμβόλιζε και τους Τημενίδες βασιλείς, αφού κι αυτοί είχαν εμπλοκή στο μύθο.

Βυζαντινή Γέφυρα Κιουπρί

Χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή, αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της βυζαντινής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής.

Η Γέφυρα Κιουπρί κτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας και εξυπηρέτησε ως σημαντικός τρόπος διέλευσης πάνω από τον ποταμό Έδεσσας.

Είναι κατασκευασμένη από πέτρα και έχει ένα εντυπωσιακό ημικυκλικό τόξο που ξεχωρίζει. Το σχήμα και η κατασκευή της γέφυρας δείχνουν την προσοχή στη λεπτομέρεια και την επιδεξιότητα των βυζαντινών μηχανικών.

Η Γέφυρα είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Αποτελεί μια συνδετική διάκριση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, υπενθυμίζοντας μας την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Βυζαντινή Γέφυρα Κιουπρί αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη για τους λάτρεις της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής. Επίσης είναι ιδανικό μέρος για ένα ήρεμο περίπατο στη φύση. Η περιοχή γύρω από τη γέφυρα είναι πραγματικά εντυπωσιακή, με πανέμορφα τοπία και τον ήχο του ποταμού που περνά κάτω από το τόξο της γέφυρας. Καθώς περπατάς στον ίδιο χώρο που έχουν διαβεί αιώνες πριν οι άνθρωποι της βυζαντινής εποχής, θα νιώσεις μια σύνδεση με το παρελθόν που δύσκολα θα βρεις αλλού. Είναι ως να διαβαίνεις μια γέφυρα ανάμεσα στον χρόνο και τον πολιτισμό, μια εμπειρία που θα σου αφήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Περιοχή Των Μύλων ή Υπαίθριο Μουσείο Νερού

Η περιοχή των μύλων στην Έδεσσα αποτελεί έναν άλλο ξεχωριστό ιστορικό θησαυρό και πολιτιστικό αξιοθέατο της πόλης. Βρίσκεται ανάμεσα στο πάρκο των καταρρακτών και στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι και αντιπροσωπεύει την παράδοση της άλεσης και την εκμετάλλευση της υδροκίνησης για την παραγωγή ενέργειας.

Οι μύλοι στην Έδεσσα έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν και αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή μέθοδο αλέσματος σιτηρών. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η περιοχή αυτή είχε πάνω από 80 νερόμυλους που αξιοποιούσαν τον ποταμό Έδεσσας.

Κατασκευασμένοι από πέτρα και ξύλο, και με εντυπωσιακές ροδές που λειτουργούσαν από τον ροή του ποταμού.

Η περιοχή των μύλων είναι επίσης ένας όμορφος τόπος για περίπατο και φωτογραφία, με τον ποταμό και την ύπαιθρο να προσφέρουν έναν ειρηνικό παράδεισο για τους επισκέπτες. Αυτή η περιοχή αποτελεί ένα μνημείο της παράδοσης και της τεχνολογίας της εποχής και αξίζει να εξερευνηθεί για να κατανοήσετε περισσότερο την ιστορία και τον πολιτισμό της Έδεσσας.

Μουσείο Ερπετών

τηλ. 2381028626

βρίσκεται ανάμεσα στο πάρκο των Καταρρακτών και τον παραδοσιακό οικισμό Βαρόσι και μπορείς να δεις σημαντικό αριθμό ερπετών και αμφιβίων. Η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ ενώ είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 6 ετών.

Ο πύργος του ρολογιού  

χτίστηκε το 1906 από τον μάστορα Κωνσταντίνο Ζήση.

Κτισμένος σε σημείο δίπλα στην κεντρική πλατεία, ήταν ορατός σε όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης και ακουγόταν φυσικά σε όλη την Έδεσσα.

Το Γενί τζαμί

αποτελεί το μοναδικό πλήρως σωζόμενο οθωμανικό τέμενος στην Έδεσσα.

Το μνημείο, με βάση τις γνωστές πηγές -αναφέρεται από τον τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή το έτος 1668- μπορεί να χρονολογηθεί στα μέσα του 17ου αιώνα

Παραδοσιακός Οικισμός Βαρόσι 

ή αλλιώς "παλιά πόλη" της Έδεσσας έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1983. Δίπλα από το πάρκο των καταρρακτών έχεις την ευκαιρία να βρεθείς σε μια άλλη εποχή. Στην περιοχή αυτή αξίζει να δεις:

Λαογραφικό Μουσείο

Μ.Αλεξάνδρου 10, τηλ. 2381020300

Ιδρύθηκε με σκοπό τη συλλογή, τη διατήρηση και την παρουσίαση των παραδοσιακών στοιχείων της περιοχής. Στο μουσείο θα δείτε εκθέματα όπως παραδοσιακές ενδυμασίες, εργαλεία, κεραμικά, καλλιτεχνικά έργα, καθώς και σπάνια βιβλία, ανάμεσα τους και μια Παλιά Διαθήκη του 1753. Κάθε αντικείμενο αφηγείται την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Παλιά Μητρόπολη

ή όπως λέγεται σήμερα, Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου. Η κατασκευή ξεκίνησε κατά τον 14ο αιώνα, κατά την διάρκεια της βυζαντινής εποχής, και ολοκληρώθηκε κατά τον 16ο αιώνα, ενώ μπορείς να διακρίνεις κίονες και κιονόκρανα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. 

Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

χτισμένος τον 14 αιώνα δίπλα στον "Ψηλό Βράχο". Στο εσωτερικό του διακρίνονται κιονόκρανα που ενσωματώθηκαν στην κατασκευή του.


Φυσικά Αξιοθέατα 

Το Πάρκο Καταρρακτών 

αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς φυσικούς προορισμούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Αυτός ο πανέμορφος παράδεισος της φύσης προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Οι καταρράκτες της Έδεσσας δημιουργήθηκαν από τον 14 αιώνα από φυσικά γεωλογικά φαινόμενα. Ο πιο εντυπωσιακός καταρράκτης Κάρανος ύψους 70 μέτρων, οφείλει την ονομασία του στον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά που ίδρυσε την πόλη της Έδεσσας το 813 μ.Χ.. 

Απόλαυσε τα αιωνόβια πλατάνια και κατέβα τα σκαλοπάτια για να βρεις το μπαλκόνι πίσω από τον καταρράκτη Κάρανο, για να απολαύσεις την εκπληκτική θέα προς τον κάμπο της Πέλλας. Λίγο παραπέρα υπάρχει ένα μικρό επισκέψιμο σπήλαιο.

Ψηλός Βράχος

βρίσκεται στην άκρη του παραδοσιακού οικισμού Βαρόσι και προσφέρει εξαιρετική θέα του κάμπου της Πέλλας.

Όταν ο καιρός είναι καλός φαίνεται ακόμα και η Θεσσαλονίκη και το όρος Άθως.

Στο σημείο λειτουργεί καφέ.

Η Κουζίνα της Έδεσσας

Υπό κατασκευή 

Διαμονή στην Έδεσσα 

Υπό κατασκευή 

Προορισμοί κοντά στην Έδεσσα 

Υπό κατασκευή 


ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

αγροτικά,12,αθλητικά,3,αθλητισμός,1,Αλμωπία,1,Απάτη,1,απόψεις,3,Αριδαία,13,ΑΣΕΠ,1,Αστυνομία,32,αστυνομικά,87,Βεγορίτιδα,1,Γιαννιτσά,64,ΔΕΥΑ,1,διατροφή,1,διαφήμιση,1,Έδεσσα,23,Εκδηλώσεις,38,εκκλησία,1,εκλογές,6,Εκπαίδευση,5,Ελικόπτερο,1,Ελλάδα,250,Ελλάδα: αστυνομικά,1,Εύβοια,1,Θέατρο,2,Θεσσαλονίκη,1,καιρός,4,Καρυώτισσα,1,κοινωνία,2,Κόσμος,26,Κρύα Βρύση,3,Λουτράκι,1,νοσοκομεία,1,Οικονομία,27,Πάικο,1,Πέλλα,2,Πόζαρ,2,πολιτική,5,Πολιτισμός,4,Πτώση,1,Σκύδρα,8,συνέντευξη,1,Ταξίδι,6,Τέχνη,1,τεχνολογία,2,Τοπικά,108,Υγεία,35,φιλοζωικά,10,Eurovision,1,Lifestyle,6,
ltr
item
Discover Pella: Εξερευνώντας τα Μυστικά της Έδεσσας: Ένα Ταξίδι στην Καρδιά της Πέλλας
Εξερευνώντας τα Μυστικά της Έδεσσας: Ένα Ταξίδι στην Καρδιά της Πέλλας
Η Έδεσσα, μια κομψή πόλη στην καρδιά της Πέλλας, σας καλωσορίζει να ανακαλύψετε τα μυστικά της. Εδώ, η ιστορία συναντά τη φύση και τον πολιτισμό
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmKjxEwCQand4ezAKByRQerJXKu4XDJd-5KezgnaVSrdv8KoaY8TtcoEwQU-rETCCDs9iMPImxIomMoRy3xBxLZXjA6cGdac7JmHwP_CJ9kndUrqe_Rh3DAdrG39Vowo3YeiClZ3xiuuSrao6s-lT5NOPXKWMGRlvO9A4HrzSLgT5ILESQh_FF0jVLEaM/w320-h221/IMG_20231018_125427.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmKjxEwCQand4ezAKByRQerJXKu4XDJd-5KezgnaVSrdv8KoaY8TtcoEwQU-rETCCDs9iMPImxIomMoRy3xBxLZXjA6cGdac7JmHwP_CJ9kndUrqe_Rh3DAdrG39Vowo3YeiClZ3xiuuSrao6s-lT5NOPXKWMGRlvO9A4HrzSLgT5ILESQh_FF0jVLEaM/s72-w320-c-h221/IMG_20231018_125427.jpg
Discover Pella
https://www.discoverpella.gr/2023/09/edessa.html
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/2023/09/edessa.html
true
8338469463894441372
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή By Αρχική Σελίδες Αναρτρήσεις Δες τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ TAGS ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση που να ταιριάζει με το αίτημά σας ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριο Φεβρουάριο Μάρτη Απρίλη Μάϊο Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο Δεκέμβριο Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάϊο Ιου Ιου Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν Χθές $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερο από 5 εβδομάδες Followers Ακολούθησε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων