Χαμηλότοκα δάνεια για αγρότες, ειδικό μέτρο χρηματοδότησης για Νέους αγρότες και αυτόνομο κεφάλαιο κίνησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η δυνατότητα λήψης αυτόνοµου κεφαλαίου κίνησης, θα δίνει την ευκαιρία στους δικαιούχους αγρότες να λαµβάνουν δάνειο µέσω χρηµατο...

Η δυνατότητα λήψης αυτόνοµου κεφαλαίου κίνησης, θα δίνει την ευκαιρία στους δικαιούχους αγρότες να λαµβάνουν δάνειο µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων το οποίο θα µπορεί να αφορά µόνο ρευστότητα χωρίς να συνδυάζεται απαραίτητα µε επένδυση. Η προσθήκη της επιδότησης επιτοκίου στο ΤΕΑΑ, θα φέρει ουσιαστικά µερικώς άτοκα δάνεια (π.χ για 2 έτη) στον αγροτικό τοµέα µεγαλύτερα των 25.000 ευρώ ή θεαµατικά µικρότερο επιτόκιο καθόλη τη διάρκεια δανεισµού. Η τρίτη προσθήκη θα αφορά ένα νέο εργαλείο δανεισµού µε ευνοϊκούς όρους µόνο για δικαιούχους των προγραµµάτων Νέων Αγροτών, το οποίο θα µπορεί να αφιερωθεί µάλιστα στο 100% για αγορά γης.

Ο παραπάνω σχεδιασµός έγινε γνωστός από τον Ιωάννη ∆ανιηλίδη, προϊστάµενο στη Μονάδα Χρηµατοδοτικών Εργαλείων και Εργαλείων ∆ιαχείρισης Κινδύνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά το 9ο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη χρήση χρηµατοδοτικών εργαλείων του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που διεξήχθει στις Βρυξέλλες στις 12 Οκτωβρίου. Πρόκειται για σηµαντικές προσθήκες, αν τελικώς προχωρήσουν, εφόσον όπως σηµειώνονται σε µελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το 49% των Ελλήνων αγροτών αναµένουν τα επόµενα 3 χρόνια να αυξηθούν οι ανάγκες για χρηµατοδότηση. Mε βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το χρηµατοδοτικό κενό στη γεωργία στην Ελλάδα µειώθηκε κατά 78% την περίοδο 2017-2022, αλλά και πάλι είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 3 δις ευρώ. Ανάγκη ή ενδιαφέρον για δανεισµό εκφράζουν το 44% των ελληνικών εκµεταλλεύσεων, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό µετά από Ρουµανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία. (µέσος όρος ΕΕ 35%). Την ίδια ώρα όµως, για πλήρως εγκεκριµένες αιτήσεις δανεισµού, τα χαµηλότερα ποσοστά ήταν στη Λιθουανία (66%) και στην Ελλάδα (67%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά ήταν στο Βέλγιο (95%) και στην Ουγγαρία (90%).

Το 44% των Ελλήνων αγροτών ζητά πίστωση

Την αύξηση των εγκρίσεων δανειοδότησης από το 40% στο 70% των Ελλήνων αγροτών την περίοδο 2017-2022 που όµως τη διατηρεί αρκετά κάτω ακόµη από την πλειοψηφία των κρατών-µελών της ΕΕ, γεγονός που καταγράφεται και στο χρηµατοδοτικό κενό ύψους 3 δις ευρώ . σηµειώνει µελέτη για τις χρηµατοδοτικές ανάγκες των αγροτικών εκµεταλλεύσεων της Ευρώπης. Την ίδια ώρα οι Έλληνες αγρότες παρουσιάζονται ως εκείνοι που έχουν από τις µεγαλύτερες ανάγκες χρηµατοδότησης πανευρωπαϊκά καθώς το 44% των αγροτών ενδιαφέρεται ενεργά να λάβει κάποιου είδους πίστωση, τα οποία κυρίως αφορούν κεφάλαιο κίνησης και δευτερευόντως τις ανάγκες επένδυσης. Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο 9ο Συνέδριο που διοργάνωσε η fi-compass για τα χρηµατοδοτικά εργαλεία στη γεωργία, παρουσία και του Επιτρόπου, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Στην 6η θέση στην κατηγορία για το χρηµατοδοτικό κενό οι Έλληνες αγρότες

Εξετάζοντας µάλιστα το χρηµατοδοτικό κενό σε σχέση µε την Ακαθάριστη Προστιθέµενη Αξία (ΑΠΑ) στη γεωργία φαίνεται πως στη χώρα µας αγγίζει το 38%, δηλαδή βρίσκεται στην 6η θέση σε σύνολο 24 κρατών-µελών που φιλοξενούνται στη µελέτη. Αυτός ο δείκτης δείχνει πως παρότι τη σαφή βελτίωση στην πρόσβαση σε δανεισµό από τα αρκετά χαµηλά ποσοστά του 2017, οι αγρότες αντιµετωπίζουν ακόµη σηµαντικά εµπόδια στην προσπάθεια χρηµατοδότησής τους.

Στην Ελλάδα, το 31% των δανείων στην Ελλάδα έχει σύνδεση µε τις επενδύσεις που χρηµατοδοτούνται από τα διαρθρωτικά µέτρα του ΠΑΑ όπως είναι για παράδειγµα τα Σχέδια Βελτίωσης ή οι Νέοι Αγρότες. Για πλήρως εγκεκριµένες αιτήσεις, τα χαµηλότερα ποσοστά ήταν στη Λιθουανία (66%) και στην Ελλάδα (67%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά ήταν στο Βέλγιο (95%) και στην Ουγγαρία (90%), . Το 8,9% των δανείων απορρίφθηκαν από την Τράπεζα, και το 7,6% από τον ενδιαφερόµενο µε βάση τους όρους που του προσφέρθηκαν. Τα αντίστοιχα ποσοστά κατά µέσο όρο στην Ευρώπη είναι 3,9% και 5,3% αντίστοιχα. Oρισµένα ποιοτικά στοιχεία για το λόγο δανεισµού έχουν ως εξής:

-Κεφάλαιο κίνησης: 60% των δανείων. Η Κροατία (70%), η Ελλάδα (60%) και η Ιρλανδία (57%) είχαν υψηλό ποσοστό αγροτών που χρησιµοποίησαν το δάνειο για κεφάλαιο κίνησης. Αντίθετα, Βέλγιο (18%) και Σουηδία (20%) φάνηκαν να έχουν χαµηλότερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.
-Αγορά γης: 10%. Το Βέλγιο (36%), η Ολλανδία (28%) και η Πολωνία (28%) είχαν υψηλότερο µερίδιο αγροτών που χρησιµοποίησαν το δάνειο για να αγοράσουν γη, γεγονός που δείχνει µεγαλύτερη εστίαση στην ενοποίηση της γης µέσω εξωτερικής χρηµατοδότησης.
-Επένδυση για την επέκταση της παραγωγής και την αύξηση της οικονοµικής απόδοσης: 42%.
-Επενδύσεις σε αγροτικά και ηλεκτρονικά καταστήµατα, εστιατόρια ή αγροτουρισµό: 6%.
-Επένδυση σε βιολογικά και «πράσινες πρακτικές»: 7%.
-Επένδυση σε άρδευση, προστασία κατά των πληµµυρών και επενδύσεις για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής: 7%.
-Επενδύσεις σε ψηφιακές λύσεις ή/και προηγµένα µηχανήµατα για τη βελτιστοποίηση της χρήσης λιπασµάτων ή προϊόντων φυτοπροστασίας: 7%.
-Επενδύσεις για τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας και καυσίµων: 11%.
-Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά ή/και βιοαέριο: 11%.

Πηγή: agronews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα

αγροτικά,12,αθλητικά,3,αθλητισμός,1,Αλμωπία,1,Απάτη,1,απόψεις,3,Αριδαία,13,ΑΣΕΠ,1,Αστυνομία,32,αστυνομικά,87,Βεγορίτιδα,1,Γιαννιτσά,64,ΔΕΥΑ,1,διατροφή,1,διαφήμιση,1,Έδεσσα,23,Εκδηλώσεις,38,εκκλησία,1,εκλογές,6,Εκπαίδευση,5,Ελικόπτερο,1,Ελλάδα,250,Ελλάδα: αστυνομικά,1,Εύβοια,1,Θέατρο,2,Θεσσαλονίκη,1,καιρός,4,Καρυώτισσα,1,κοινωνία,2,Κόσμος,26,Κρύα Βρύση,3,Λουτράκι,1,νοσοκομεία,1,Οικονομία,27,Πάικο,1,Πέλλα,2,Πόζαρ,2,πολιτική,5,Πολιτισμός,4,Πτώση,1,Σκύδρα,8,συνέντευξη,1,Ταξίδι,6,Τέχνη,1,τεχνολογία,2,Τοπικά,108,Υγεία,35,φιλοζωικά,10,Eurovision,1,Lifestyle,6,
ltr
item
Discover Pella: Χαμηλότοκα δάνεια για αγρότες, ειδικό μέτρο χρηματοδότησης για Νέους αγρότες και αυτόνομο κεφάλαιο κίνησης
Χαμηλότοκα δάνεια για αγρότες, ειδικό μέτρο χρηματοδότησης για Νέους αγρότες και αυτόνομο κεφάλαιο κίνησης
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhj2UgrV2zTiITERiJ_jKLa8wxjIaifI1NRncrME8bGXQXns24ObHyDAimZ_AvVwNz0kJ7YCdordBGq-COxKghFqKVXURWG46bahcqP6lD9bdctuQFJcC6yUvJjYg53h2CSB5OMpeedPrJ4qA6XZQtDaaCHpdltgiUFh8pOa4t4eEpv6WSJWS4jvHciSfQ
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhj2UgrV2zTiITERiJ_jKLa8wxjIaifI1NRncrME8bGXQXns24ObHyDAimZ_AvVwNz0kJ7YCdordBGq-COxKghFqKVXURWG46bahcqP6lD9bdctuQFJcC6yUvJjYg53h2CSB5OMpeedPrJ4qA6XZQtDaaCHpdltgiUFh8pOa4t4eEpv6WSJWS4jvHciSfQ=s72-c
Discover Pella
https://www.discoverpella.gr/2023/10/blog-post_605.html
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/
https://www.discoverpella.gr/2023/10/blog-post_605.html
true
8338469463894441372
UTF-8
Loaded All Posts ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή By Αρχική Σελίδες Αναρτρήσεις Δες τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ TAGS ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία ανάρτηση που να ταιριάζει με το αίτημά σας ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουάριο Φεβρουάριο Μάρτη Απρίλη Μάϊο Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο Δεκέμβριο Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάϊο Ιου Ιου Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν Χθές $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερο από 5 εβδομάδες Followers Ακολούθησε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων